Existeix la creença que l’economia col·laborativa va néixer amb Uber i Airbnb, però jo crec que el seu inici es remunta bastant més enllà. Al meu entendre, els mítics i controvertits Napster, Kazaa i e-Mule són els precursors del boom que ja avui està trencant motlles en l’organització i el manteniment de l’economia moderna. Aquells debats sobre els drets d’autor i la pirateria s’han reencarnat en l’actualitat en les batalles legals que afecten, entre d’altres, el col·lectiu del taxi o el sector hoteler.
Però, l’economia col·laborativa és una cosa nova? En absolut. Els bescanvis, permutes i la prestació de serveis entre membres d’una comunitat van arribar abans que aquell que es coneix com l’ofici més antic del món … o a l’uníson. El que passa ara és que comptem amb una eina de luxe per potenciar aquest tipus de transaccions: internet i les xarxes socials.
¿Fins on podrà arribar l’economia col·laborativa? Molt, molt lluny, fins al punt que la legislació que impera en tots i cadascun dels països del món està a anys llum de la realitat i dels “tsunamis” socials i econòmics que ja està ocasionant. “Estimem que la banca pot perdre 11.000 milions dels seus beneficis [de 150.000 milions] en els propers cinc anys”. Qui pronostica això ésla mateixa Goldman Sachs. I és que el fenomen, imparable, amenaça amb endinsar-se en absolutament tots els àmbits de la nostra societat.
No us avorriré més amb aquestes anàlisis sociològiques. Vaig ja a deixar-vos mil i un exemples del que s’està coent a internet en aquest aspecte. Trobareu opcions tan sorprenents com Ropateca, un servei de préstec de roba de luxe a preus ridículs; Joyners, una alternativa diferent a les residències de gent gran; No Lo Tiro, per regalar allò que no utilitzes; o SocialEaters, una xarxa social per concertar quedades culinàries.
Això és només la punta de l’iceberg. Busqueu la vostra opció preferida entre el següent llistat, o amplieu-lo en les webs més expertes com http://www.consumocolaborativo.com/directorio-de-proyectos/
Bona cacera!
Comunitae, Arboribus, Zopa, TopBanco o Grow.ly, préstecs entre particulars
Tutanda.com, Puddle, estalvi en grup
WeSwap, transferències de diners a l’estranger
Guevara, plataforma asseguradora del Regne Unit que funciona com un club d’usuaris: com millor condueixi el grup, menors seran les reclamacions i, en conseqüència les quotes
Sharing Academy, classes particulars d’universitaris a companys de la seva mateixa facultat
Glovo, missatgeria col·laborativa
Huertos Compartidos, tu cultives, jo et deixo la terra.
CompartirWifi entre veïns.
LaColmenaQueDiceSi, troba els millors productes directament de les teves agricultors locals.
Bro-Share , compartir comptes de NetFlix, Amazon Video, Spotify, etc.
Bookcrossing, compartir llibres i conèixer a altres persones a qui els agradi llegir
Grownies, el web d’intercanvi intel·ligent de la roba dels teus fills.
Nidmi, marketplace de cuidadors, assistents, etc.
Iamvo, comparteix la cura de les teves mascotes.
Ticketbis, redistribució d’entrades d’esdeveniments entre particulars
FunTrip4All, connecta a turistes amb guies locals, professionals o amateurs
Gamping, acampa al jardí de cases particulars.
Leave A Comment