Barcelona i Maresme

CA EN ES

Difondre l’Ultra Clean Marathon, una cursa que haurà guanyat quan deixi de fer-se

Mai de la vida havia sentit a parlar del terme “plogging“; de fet, la meva expressió en escoltar-la per primer cop no difereix de la que he observat en d’altres persones posteriorment. Es tracta de l’activitat de caminar o córrer recollint residus abandonats en plena natura. El seu orígen es remonta a l’any 2016 a Suècia i resulta que, a banda de representar un benefici pel medi ambient, també afegeix una variació als moviments del cos com ara flexions o “sentadillas” a l’habitual entrenament del runner.

Ecorunner“. És un altre terme no tant nou per a mi, perquè ja vaig ser responsable de comunicació de les primeres “Trailwalker” d’Oxfam Intermon. Doncs estic tornant a familiaritzar-me amb tot aquest vocabulari, atès que des de fa una setmana col·laboro en la difusió de l’Ultra Clean Marathon (UCM), una original iniciativa que combina esport, ecologia, sostenibilitat i solidaritat.

Presentació de l’UCM a Barcelona el 10 de maig de 2022

Dimarts passat es va presentar la quarta edició al Pavelló de la Mar bella de Barcelona, molt a prop de la meta d’aquesta cursa, que es desenvolupa per equips durant 60 km entre Terrassa i la Ciutat Comptal. Els esportistes esdevenen abanderats de diverses causes ambientals, atès que cada equip corre per a una de les entitats ambientals que treballen a Catalunya per la conservació de la natura,que es poden consultar a la web Donant Ambiental.

Cada 10 km, els corredors lliuren i classifiquen les bosses amb els residus recollits al tram, i passen el relleu de la bossa buida a la resta de membres de l’equip. Paral·lelament, una munió de voluntaris s’apleguen a les platges de Barcelona per dur a terme neteges en superfície i subaquàtiques gràcies a la participació d’equips de submarinistes. Aquesta neteja de platges va permetre l’any passat recollir més d’una quarantena de quilos de vidre, 14 de paper, 12,2 de plàstics, 29,5 de tovalloletes, 5,9 de burilles, 24 de llaunes o 20 d’envasos lleugers, entre d’altres. En total, en l’edició de 2021 es van alliberar de la natura prop d’una tona de residus, que es diu aviat. A més a més, la cursa s’organitza de forma sostenible per contribuir a promoure les curses i activitats esportives, solidàries i alhora respectuoses amb el medi ambient: no hi haurà senyalitzacions en plàstic, els tracks seran digitals, prevaldran els accessos amb transport públic, es farà ús d’ampolles o gots reutilitzables i els avituallaments seran ecològics i de proximitat.

La integrant d’un dels equips recull brossa durant la cursa de l’edició de 2021

A hores d’ara, ja està assegurada la participació de diversos equips d’empresa (Urbaser, Salomon, BBVA, Allianz, etc), 35 escoles Vedruna de tot el territori català, un equip d’ambaixadors entre els que figura Miquel Pucurull, l’avi runner de 84 anys o l’esportitsta i aventurer Albert Bosch, entre d’altres. L’esdeveniment està coorganitzat per la Xarxa de Conservació de la Natura,l’Agència de Residus de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona i compta amb el suport dels consistoris de diversos municipis per on passa el recorregut.

Tot sembla indicar que aquesta quarta edició de l’UCM millorarà les anteriors en quant a ressò i participació. Jo estic intentant aportar-hi el meu granet de sorra i us asseguro que ho estic gaudint. Però com li vaig sentir dir a algú el dia de la presentació, aquest esdeveniment haurà triomfat totalment el dia que ja no calgui la seva celebració, almenys en el format actual; aquell dia que tothom, arreu, hagi integrat en la seva consciència allò de “ni un paper al terra”.

Comparteix el Post:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Privacidad